Day Watch - Rysk fantasy slår rekord

Den ryska storfilmen ”Day watch”, Dagens väktare är den andra delen i en trilogi vars första del, Nattens väktare, aldrig fick riktig svensk distribution. Väktar-filmtrilogin bygger på en svit fantasyromaner av den ryske författaren Sergej Lukjánenko och marknadsförs som rysk films största kommersiella framgång någonsin.

Moskva i någon sorts nutid. Mitt ibland oss finns två dolda mäktiga krafter som lever i en slags permanent vapenvila: ljuset och mörkret. De vakar över varandra för att se till att den ena inte blir starkare än den andra. Ljusets agenter kallas Nattens väktare och mörkrets kallas Dagens väktare. Om vapenvilan bryts kommer kriget mellan ljus och mörker att förgöra hela världen.

Det låter väldigt allvarligt men en förtjänst i Timur Bekmambetovs filmer är de självironiska blinkningarna, de små skämten. Många av dem går förmodligen förlorade för en icke-rysk publik men det är ändå befriande med en blandning av vampyrfilm och fantasy som inte tar sig själv på så blodigt allvar. En annan riktigt stor förtjänst är det rent visuella. Det är kul att ”Day watch” visas på bio med alla specialeffekter och spektakulära masscener.

Sedan är det problemet med själva berättelsen. I den första filmen räckte det ganska långt med att lägga ut intrigtrådar och presentera rollgestalterna. I uppföljaren blir kraven mycket högre på att historien utvecklas på ett intressant sätt och det gör den tyvärr inte. Leken med parallella verkligheter, en historisk koppling till en myt kring den mongolske krigsherren Timur Lenk, kärlekstrassel mellan huvudpersonerna, ingen krydda kan dölja att den här soppan är alldeles för tunn. Det här är en film som ger intryck av att vara smart samtidigt som den verkar kämpa emot all smarthet. Storslagenheten till trots, det ekar rätt tomt när Moskvas huskroppar rasar samman.

                                                   Fredrik Wadström

                                                fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista