Efter dansk modell - skattelättnader för konstnärer

Mårten Arndtzén rapporterar från en hearing på Konstakademin i Stockholm med Brian Mikkelsen, kulturminister i Danmark där man genomförde en skattereform för konst 2002, och vår egen Lena Adelsohn-Liljeroth.

Det har varit två målsättningar för den borgerliga kulturpolitiken som torde passa som hand i handske med en fråga som Svenska Galleriförbundet drivit i många år: att företag ska få rätt att skriva av inköp av konst, precis som man får med möbler och andra inventarier.

Det har gått ganska trögt, men igår hade man i alla fall lyckats locka två kulturministrar till en hearing på Konstakademin i Stockholm. För där fanns också Brian Mikkelsen, kulturminister i Danmark där man genomförde en sådan skattereform redan 2002. Och vår egen Lena Adelsohn-Liljeroth inledde med att konstatera att frågan inte är ny.

Nej, det räcker inte med att vara pragmatisk, man måste ha en ideologi och en vision för att åstadkomma nåt, menar Danmarks kulturminister Brian Michelsen. Och så tycks han också ha varit en skicklig förhandlare med danska finansdepartementet, när han fick igenom avdragsrätten för konst som en del av skattereformen 2002.  Mårten Arndtzén som varit på Galleriförbundets seminarium i går.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista