Ord och många visor av Sven-Bertil Taube

Karsten Thurfjell har läst biografin ”Ord och många visor”, där Sven-Bertil Taube berättar för Petter Karlsson om sitt liv.

Sven Bertil Taube fick Ulf Peder Olrog-stipendiet i år, men  denne framgångsrike vissångare, skådespelare och stilikon kommer med sin självbiografi idag. ”Ord och många visor” där Sven-Bertil Taube berättar om sitt milt sagt händelserika liv för journalisten Petter Karlsson. Läsningen har varit en högtidsstund för mig, men jag får väl erkänna att jag hör till fansen, och har svårt att riktigt bedöma den litterära halten.

Det är som att sitta och höra en riktig bra historieberättare, som vet hur man lägger ut poängerna, men också kontrasterna mellan sorg och glädje. Hur det var att växa upp som son till en nationalskald och en berömd skulptris, och ändå bygga en karriär både i pappas efterföljd, som seriös skådespelare och kvinnornas Sven-Bertil på 60- och 70-talet. Mest fascinerad är jag nog ändå av hans roll som olycksfågel, där han redan som barn lyckas tända eld på sin tomtemask och bränna sig svårt, elda upp grannens kök och täcka nobelpristagaren Per Lagerkvist och hans familj med glassplitter. Detta och mycket annat i biografin ”Ord och många visor” av Sven-Bertil Taube och Petter Karlsson.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista