Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprakande Trollkarl utan rytm i Gävle

En av världens mest spelade stycken är Over the rainbow från filmmusikalen Trollkarlen från Oz. Judy Garland sjöng och som Dorothy slog hon följe med Fågelskrämman utan hjärna, Plåtmannen utan hjärta och det fega Lejonet. Nu visar Folkteatern i Gävle sin egen dramatisering av Frank Baums böcker, det är bland andra föreställningens regissör Peter Oskarson som står för den. Musiken är gjord av Jonas Olsson och Tommy Nilsson - alltså den rutinerade rocksångaren som också skrivit sångtexterna.
Sagor ska vara skrämmande otäcka, visa på klokhetens och godhetens starka kraft och gestalta en moral som hjälper oss att bli förståndigare och hjälpsammare människor. I Gävle grät ett barn hejdlöst när det var för läskigt. Och vi fick också se hur dagens svenska passpolis fängslade huvudpersonen Dorothy tillsammans med sin tant och farbror. Däremellan var det flera fyrverkerier, ljusspel över hela gasklockan, massor av scengolvsluckor som överraskade med den ena uppdykande gestalten efter den andra. Total musikteater men också longörer. Sprakande musik sida vid sida med klassiska Tommy Nilsson-ballader. Dorothy och hennes hund Toto träffar sina tre kamrater Plåtman, Fågelskrämman och Lejonet efter att ett våldsamt oväder lyft hennes hus långt upp i luften, för att sen lyckligt nog tappa ner det i huvudet på en av de två elaka häxorna. Som belöning får hon ett par silverskor och en kyss i pannan av en av de goda häxorna. Och så beger sig det här udda gänget på jakt efter Trollkarlen från Oz - den enda som kan trolla Dorothy tillbaka hem till tant och farbror. Och ge hjärna till Fågelskrämman, hjärta till Plåtman och mod till Lejonet. Det vi ska lära oss är att det vi tror att vi inte har, det har vi bara glömt eller inte förstått att vi redan har. Dessutom är det bra att vi är olika. Väldigt bra. Vi måste vara olika. Personlighet är nödvändigt, vilket Folkteatern i Gävle indirekt visar genom sin ensemble. Den är både erfarenhetsmässigt och etniskt mycket blandad. Unga, gamla, amatörer, proffs, svenskar, invandrare, sångare, dansare, skådespelare. Allas olikheter både understryks och tas för givet på ett mestadels skickligt sätt. Men den här dramatiseringen, med flera utvikningar och lite för långa monologer, är inte lätt för en spretig ensembel att spela. Dramaturgtrion borde ha stramat åt när man visste vilka man arbetade med. Ibland stannar allt till på scenen och med knapp styrfart tar man sig framåt…. För att sedan explodera i visuella och dramatiska scener. Sagan slutar alltså lyckligt, men med ett samhällskritiskt nålstick. Kritiken känns inte alls påklistrad, en bra saga står mitt i livet och Oskarson har bäddat för ett slut med skärpa. Men rytmen i musikalen, i dramatiken, på scenen - den haltar. Per Feltzin Folkteatern - Gästrikland/Hälsningland Lilla gasklockan, Gävle: Den underbare Trollkarlen från Oz efter L Frank Baum. Regi & dramatisering: Peter Oskarson. Musik: Tommy Nilsson och Jonas Olsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".