Domstols-TV i Sverige

Den nystartade digitala kanalen 24 Direkt, Sveriges Television och TV-journalisten Erik Fichtelius motsvarighet till amerikanska C-span, vill sända rättegångsförhandlingen mellan Gudrun Schyman och Expressen.
Erik Fichtelius vill sända från rättegångar för att spegla en viktig del av vårt samhällssystem, men varför just direktsändning och inte ett vanligt redigerat inslag till TV-nyheterna. - Själva formen direktsändning eller inspelning är av mindre betydelse. I och för sig har direktsändningen också ett värde, det händer här och nu. Det är den formen som vi har valt för vårt program i 24 direkt, så det är det naturliga, säger Erik Fichtelius som är projektledare för 24 direkt. Inga rörliga bilder, flashiga vinjetter eller advokater med scenisk talang, a´la 90-talets OJ Simpson-såpa. Utan en svensk variant med ljud och stillbilder på Gudrun Schyman. Det handlar om eventuell kåthet. Expressens löp i nov 2001 löd: "Gudrun Schyman spelar in erotisk film med sin ex-man - Man ska bli kåt". Schyman stämde Expressen och dåvarande ansvarige utgivare Joachim Berner. Juryn i tingsrätten fällde Expressen, men domstolen valde trots det att fria Expressen och nu Gudrun Schyman överklagade till Svea Hovrätt. Risken med domstols-TV är att förhandlingen blir en scen, där det för parterna är lika viktig att vinna den lyssnande opinionen som nämndemännen. Samtidigt är domstolen en viktig spegel av samhället och samtiden. Vad är det då som lockar Erik Fichtelius & SVT´s nystartade kanal 24 till just Svea Hovrätt, är det Gudrun Schyman eller är alla rättegångar lika intressanta? - I det här fallet är det en tryckfrihetsrättegång och då behöver man inte avidentifiera dom som är med. Så jag kan mycket väl tänka mig att tryckfrihetsrättegångar skulle kunna sändas också i TV fullt ut. Men brottmålrättegångar skulle vara svårt att hantera med vår nuvarande pressetik, säger Erik Fichtelius, projektledare för 24 direkt. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".