Världens trädgårdar ersätter World Trade Center

I New York offentliggörs senare idag, vad det är som ska byggas på platsen där World Trade Center stod. Men flera amerikanska medier har redan i natt kunnat rapportera om vilket som blev det vinnande bidraget, i denna känsloladdade arkitektur-tävling.
Det kommer att bli världens högsta byggnad som ersätter de två tvillingtornen som raserades i terrordåden den 11 september. Och just höjden är viktig i sammanhanget eftersom den enligt planerna ska bli 1776 fot - som en symbolisk koppling till det år som USA blev självständigt. Det vinnande bidraget kommer från den i arkitekturkretsar välkände Daniel Libeskind som är mannen bakom bland annat Berlins Judiska Museum. Han kallar sitt bidrag Världens trädgårdar och högst upp i den 541 meter höga byggnaden ska också finnas en trädgårdsfylld spira. En stor del av grunden för World Trade Center, som finns kvar i Ground Zero-området, kommer att behållas - för som Libeskind själv uttrycker det - jag vill visa att inte allt förstördes av terrorattackerna: Grunden för New York är lika livskraftig som tidigare och kanske än mer idag, säger Libeskind, vars projekt för det 65000 kvadratmeter stora området beräknas kosta 330 miljoner dollar. Men trots att den ansvariga återuppbyggnadskommittén utsett en vinnare är det föga troligt att slutresultatet kommer att se ut som i det förslag Libeskind presenterat. Bland andra Larry Silverstein, som äger byggtillståndet för området, säger sig ogilla planen, många andra vill också göra sina röster hörda, inte minst de anhöriga till offren för terrorattacken. Och den känsligaste frågan återstår - hur ska ett minnesmonument utformas. Så även om det nu finns ett vinnande förslag - så kan det enligt experterna dröja mellan 10 och 20 år innan en ny byggnad ersatt World Trade Center i Manhattans berömda silhuett. Anders Ask
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".