Kenneth Kvarnström tar över Dansens hus

Janne Zetterström har varit motorn i Dansens Hus. Dansens hus är framförallt hans baby och med envishet har han drivit verksamheten vidare och till och med utvecklat den under tuffa perioder. Publiken har kommit och Stockholm har fått ett betydligt rikare dansliv nu än för tretton år sen. Men nu är det dags för en ny chef.
Nu kan man andas ut. Framtiden är säkrad ett tag till. Kenneth Kvarnström som chef känns som en intressant fortsättning. Han har nog de där kvaliteterna och den envishet som behövs när man jobbar inom ett konstområde som hela tiden får försvara sin egen existens. Kenneth Kvarnström är en av de koreografer som oftast klagar över dansens marginaliserade position och gillar att debattera det offentligt. Här får han verktyg att själv manifestera konstformens berättigande. Vara stöd till huskoreografer, han har själv varit en av dem och driva på så att det skapas bättre strukturella förutsättningar för koreografer att arbeta långsiktigt. Kenneth Kvarnström har också viss chefserfarenhet från sin tid som konstnärlig ledare för Helsingfors Stadsteaters danskompani. Men då var uppdraget utformat så att han främst arbetade med sina egna uppsättningar. Jag har svårt att tro att han här ens skulle vilja dominera utbudet helt själv. Tvärtom har Kenneth Kvarnström under flera år, nu senast i januari, försett Stockholmspubliken med finska gästspel. Ofta kringgärdade av upptåg, salmiakpastiller och vodkashots. Han har ett stort kontaktnät inom dansvärlden som sträcker sig långt bortom den nordiska fållan. Inte minst genom flitigt turnerande med egna föreställningar. Skillnaden blir ju att det från att ha varit en chef som står något vid sidan om skapandet nu blir en chef som är mitt inne i en lysande karriär som koreograf. Så gott som alltid uppbackad av såväl kritiker som publik. Och om man ska vara orolig för något så är det väl i sådana fall för att chefskapets administrativa åtaganden ska sluka Kenneth Kvarnströms kraft och lust att förse oss med sina egna koreografier. Cecilia Blomberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".