Per Jonsson - dokumentär om en mystiker

Per Jonsson var en av de ledande gestalterna på den svenska dansscenen under 80- och 90-talen. Anlitad av de stora institutionerna men framförallt var han verksam på den fria dansscenen. Hans genombrott med Schakt är redan samtida danshistoria. Hans sista verk blev River of Mercury. Premiären var planerad till den 2 december 1998. Men Per Jonsson dök aldrig upp premiärdagen. Kvällen innan hade han tagit sitt liv. Cecilia Blomberg har tjuvtittat på K-Special - en dokumentär om Per Jonsson.
Han hade så ljus röst säger flera av hans vänner och bekanta. Han hade så ljus röst och han talade så tyst. Per Jonsson var något av ett eget väsen i den övriga mänskligheten. Som ung tonåring i Hälsingland hade älven viskat till honom att han skulle bli något stort. Att han inte hörde hemma här. Och det finns där i Per Jonssons sätt att prata, röra sig hela tiden en rastlöshet. En rastlöshet som han på scenen förvandlade till storslagna bilder om längtan bort till en annan värld. Han var en mystiker säger Horace Engdahl, en bra showdansare säger Christer Lindarw, skör säger mamman, och kompisarna från Gay-världen berättar om energin när han svettades på läderklubbarnas dansgolv. Bilderna av Per Jonsson är många. Ett flöde av intervjuer, arkivmaterial och föreställningsbilder flyter ut och in och i varandra genom Kristina Lindströms dokumentär. Men det är som om ingen riktigt kände honom. Eller Per Jonsson kände alla men var nog väldigt ensam. Och det är bara när han dansar eller när han som koreograf befinner sig mitt uppe i arbetet som han ser riktigt upprymd ut. Till slut räckte inte ens det till för honom för att göra livet värt att leva. Cecilia Blomberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".