Ophir Chasma av Virpi Pahkinen

En solitär i danssverige är Virpi Pahkinen. Av finskt ursprung men bosatt och verksam i Sverige. Framförallt har hon fått uppmärksamhet för solon som många använder närmast metafysiska termer för att beskriva. Och inspirationskällorna är också till viss del mysticism och österländsk religion. Under hösten är Virpi Pahkinen aktuell på Dansens Hus stora Scen med ett helt nytt verk. Den här gången för sex dansare. Ophir Chasma heter det, döpt efter en plats på planeten Mars. Musiken är komponerad av Roger Ludvigsen och för ljussättningen svarar Jens Sethzman.
Det finns de som likt spårhundar nosar upp och följer de senaste internationella trenderna inom sitt konstområde. Sen finns det de som aktivt söker inåt. Dit hör definitivt Virpi Pahkinen. Man kan inte beskylla henne för att åka snålskjuts på någon annans framgångskoncept. Nej - Hon har alltid haft sitt eget språk på dansscenen. Ibland ska jag väl erkänna att jag har tyckt att det har varit för kryptiskt och slutet med hennes eviga cirklande kring sin egen kropp. De senaste föreställningarna, däremot, har varit mer öppna och inbjudande utan att för den skull förlora Virpi Pahkinens fingertoppskänsla för att skapa en aura av kosmiska krafter. Det är ju ingen slump att hon hämtar det här verkets titel från rymden. Hela scenen badar i varmt orangerött. Längst i fonden ett rektangulärt ljusfält som skiftar i färg och så en strålkastare som emellanåt skickar en ljusstråle likt en projektil över golvet. Utsänd ungefär på samma sätt som dansarna är. För dansarna känns också utomjordiska med ett kroppsspråk som får mig att tänka på alltifrån snabba attackerande giftormar till Shivaskulpturer och Egyptiska hieroglyfer. Dansarna rör sig ofta liksom två dimensionellt i profil. Som utklippta siluetter. Kroppen är som alltid hos Virpi Pahkinen extremt kontrollerad. Ryggen böjd i en spänd båge bakåt , handrörelser som hämtade ur indisk tempeldans och ett kroppsspråk inspirerat av mer eller mindre omöjliga yogarörelser. En fullständig bortkoppling från den värld som vi dagligen stövlar fram i. Det bara flyter på och man bara flyter med. Cecilia Blomberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".