Norska författare i krigsprotest

I Norge har drygt 400 författare gått ut i en stark appell till regeringen om att hålla sig utanför ett krig mot Irak. Aldrig tidigare i norska Førfattarføreningens 110-åriga historia har så många författare samlat sig om ett politiskt utspel.
Bland dom som skrivit under finns Nordiska rådets litteraturpristagare Lars Saabye Christensen och Herbjørg Wassmo känd för Dinas bok. Rädslan bland føfattarna ( och många andra) i Norge är att landet som medlem i försvarsalliansen NATO ska bli indraget i ett krig på USA:s sida. Författaren Lars Saabye Christensen tycker att konsekvenserna av ett krig verkar oöverskådliga. - För mig är detta inte ett antiamerikanskt utspel. Men det är ett uttryck för en stor oro och ett stort tvivel på krigets konekvenser, som jag tycker är omöjliga att veta. Därför tycker jag att det är fel, säger Lars Saabye Christensen. Beatrice Janzon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".