Leonard Forslund med kaffe på Lunds Konsthall

"Du oss dom jag" är den gåtfulla titeln på konstnären Leonard Forslunds utställning på Lunds konsthall. Leonard Forslund, född i Landskrona, tillhör den grupp Köpenhamnsutbildade skulptörer som etablerade sig i början av 90-talet. Utställningsaffischen visar ett 70-talsfoto där tre personer sitter i en soffgrupp och precis ska dricka kaffe.
Det handlar om att dricka kaffe, eller rättare sagt om snacket vid fikat, för det tycks vara ur det alldagliga samtalet som Leonard Forslund utvinner både abstrakta former och högst konkret strukturerade sammanhang. Bas i utställningen är den 30 meter långa målningen "Subjekt och dedikation" gjord 1990 åt konsthallen Magasin 3, som nu packats upp igen och tvingats in i en spiralform för att få plats här i Lunds något mindre hall. På duken avtecknar sig en trompe l oeuil-målad kaffeservis längre bort som skuggor, allt under det att ett samtal pågår, medan målningens sektioner egentligen åskådliggör jordens befolkningsexplosion. Och så där fortsätter det med verk som väver samman motiv med former i bildytan, på ett för Leonard Forslund karaktäristiskt sätt. Och sen knyts det ihop med dom fyra reliefmålningarna "Spridda tankar", fyra varianter på vad tre personer i en soffa tänker på under sitt samtal över kaffet. Var och en får sina tankebubblor, som flyter iväg i allt mer förvrängda former och motiv. Och när alla tänker gemensamma bubblor, blir det raskt vagare och helt dekorativt. Karsten Thurfjell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".