Var ska USA sluta?

I kväll visar SVT i Dokument utifrån ett nygjort amerikanskt reportage - Kriget bakom lyckta dörrar. Och det krig som pågår bakom lyckta dörrar är diskussionerna i president Bushs egen stab. Bush siktar mot en ny världsordning, enligt reportaget. Han vill möblera om i Mellanöstern och att fälla Saddam Hussein är bara steg ett.
Det är ett märkligt krig. Det har redan börjat, fast det inte har det. För trots att inget krigsbeslut än så länge är taget, flyger USA i princip varje dag över Irak och attackerar. Å upptrappningen, som pågått i månader i medierna, leder snart till att vi inte orkar mer och i stället suckar "kör i gång nu då…". Men det märkligaste av allt är att parallellt med informationshetsen väntar jag fortfarande på svar: Varför vill Bush bomba Saddam just nu? Kvällens TV-reportage, gjort i den amerikanska muller-allvarliga stilen, handlar just om jakten på svaret. Och svaret som ges av journalister, rådgivare, byråkrater och forskare, dom flesta män, är illavarslande: För att skydda USA mot ondskan ska nu USA förändra inte sig självt utan dom andra, dom onda i världen. Och att fälla Saddam är det första steget mot världsdominans, för att inte säga -kontroll. Bilden av president Bush, kallad dubbel-V eller av sin pappa för 43:an - pappan är då så klart 41:an - är bilden av en man, där analysen ersatts av bibliska motsatser: Det goda mot det onda. Och dom som håller presidenten under armen och leder honom in på rätt väg, de är über-hökar och über-hjärnor, det vill säga klipska förespråkare för hårda tag å krig. Och dom som tittar på SVT i kväll blir säkert oroliga för framtiden: Om Irak bara är början, var ska USA då sluta? Ingen vet, å absolut inte president Bush. Maja Aase
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".