Bibliotekstjänst säljs ut

Bibliotekstjänst är ett serviceföretag till landets bibliotek som hittills har ägts av Svenska biblioteksföreningen, en ideell förening med både bibliotek och privatpersoner som medlemmar. Men nu säljer Biblioteksföreningen ut Bibliotekstjänst och köparen är ett - än så länge - hemligt investmentbolag. Flera biblioteksrepresentanter är kritiska och varnar för att kvalitén på bibliotekens utbud kommer att minska.
- Försäljningen innebär en helt ny och sämre situation för biblioteken, tycker till exempel Lena Lundgren, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket i Stockholm. Bibliotekstjänst sköter även andra tjänster åt biblioteken som Lena Lundgren inte tycker att ett kommersiellt företag ska ha ansvar för. Till exempel den stora databasen Burk som innehåller alla folkbibliotekens böcker och Artikelsök med en stor mängd tidnings- och tidskriftsartiklar. Men allra mest oroar sig hon och andra kritiker för vad som kommer att hända med de recensioner som framför allt folkbiblioteken är beroende av när de köper in sina böcker. Recensionerna publiceras av Bibliotekstjänst och skrivs av lektörer som ställer upp till en mycket låg ersättning. Det finns cirka 900 lektörer och för en recension får man 350 kronor. Konskevensen blir enligt Barbro Borg, som är bibliotekschef i Solna, att biblioteken hänvisas till förlagens marknadsföring och för biblioteksbesökaren skulle det betyda minskad kvalitet på utbudet av böcker. Men Gunnar Sahlin, ledamot av Biblioteksföreningens styrelse, tycker att oron är obefogad. Han menar att biblioteken i sin egenskap av kunder kommer att kunna påverka Bibliotekstjänsts nya ägare. Bibliotekstjänst omsätter över 1 miljard och hur mycket pengar försäljningen kommer att inbringa vill man inte avslöja än, men Biblioteksföreningen kommer i alla fall bli väsentligt rikare på affären. Och så här kommenterar kulturminister Marita Ulvskog försäljningen. - Privatiseringar på den här typen av områden, det är alltid osäkra kort, säger Marita Ulvskog. Clara Törnvall
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".