Biblioteken och global frihandel

Frihandel på det som kan komma att kallas den svenska biblioteksmarknaden. Tanken är inte enkel att förlika med idén om folkbiblioteket som en sorts arena för demokrati och folkbildning. Men inom GATS - som är en åtta år gammal överenskommelse inom världshandelsorgansiationen WTO - och vars syfte är att på ett globalt plan liberalisera handeln med tjänster - så finns bibliotek, arkiv, museer och "övriga kulturella tjänster" som en av många punkter att förhandla om. Nu ställs krav på Sverige att liberalisera biblioteksmarknaden.
- Vi ser väldiga risker med att involvera kulturen och det där som ibland kallas kulturindustrii den här liberaliseringen. Det kan göra det omöjligt för oss att ha en offentligt finansierad kultur, säger kulturminister Marita Ulvskog. Handel med tjänster är den snabbast växande delen den globala handeln och Sverige är idag en av världens tjugo största tjänstexportörer. Tanken med GATS är att utöka liberalisering av tjänstehandel. De 140 medlemsstaterna har därför lämnat in kravlistor. Och där återfinns krav på Sverige att liberalisera biblioteksmarknaden. Vem som kräver är hemligt, men inte kraven. - Om vi tar kravet på den kulturella sektorn så säger landet att man vill ha tillgång till den svenska marknaden, att vi gör internationella åtaganden där utländska leverantörer får komma hit. Det vill säga att vi inte sätter upp några gränser vad gäller hur många företag som får komma in, vilken bolagsfrom de ska ha, eller hur mycket pengar de får pumpa in. man vill också att de svenska lagarna på området ska vara icke-dikriminerande, säger Magnus Rentzhog på kommerskollegium som är myndigheten som har hand om GATS. Sverige svarar att man inte vill eller inte bör gå med på kraven. Regeringen vill inte se biblioteken som en marknad och hävdar att GATS enbart gäller privata företag på marknaden, inte offentligt finansierade bibliotek - offentlig verksamhet ska vara undantagen. Men bibliotekens nationella och internationella branschorganisationer påpekar att det i avtalet står att enbart offentliga tjänster som inte är kommersiella eller konkurrerar är undantagna. Och i och med att biblioteken med digitaliseringen fått nya roller finns privata företag som tycker att biblioteken konkurrerar på ett illojalt vis. - Vi har i vår verksamhet exempel på att man tycker från privata företags sida att det är illojal konkurresn när man bygger upp internetportaler på offentliga bibliotek, med offentliga medel, när de vill göra detsamma, säger Kjell Nilsson på Kungliga biblioteket. Sverige ska - företrädd av EU-kommissionen - lämna in svar på kraven den sista mars. Sedan påbörjas förhandlingar inom GATS och där finns länder som Österrike, USA, Japan och Island som redan har gjort åtaganden vad gäller bibliotekstjänster. - De diskussioner som tidigare har förts och som i vissa kretsar förs fortfarande, handlar om att göra kulturen till vilka varor och tjänster som helst och då ska man ju utsättas för samma konkurrensregler och samma förhållningssätt som alla andra varor och tjänster och vi motsätter oss det, säger kulturminister Marita Ulvskog. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".