Sabaton väcker polska känslor

Musikstilen heavy metal har sedan barndomen i slutet av 70-talet haft ett särskilt förhållande till kriget som tema. Iron Maiden, Metallica och Manowar är några exempel. Arvtagare i rakt nedstigande led till den här traditionen är powermetalbandet Sabaton från Falun - populära i Polen, inte minst på grund av låten 40-1 som är en osannolik berättelse från andra världskriget.

Låten 40-1 är hämtad från gruppens senaste album The Art of War och handlar om Nazitysklands anfall mot Polen i september 1939. Hjälten i sången, och i verkligheten, är kapten Wladyslaw Raginis. Han lyckades i staden Wisna med sina 720 soldater hålla stånd mot 42 200 attackerande tyska soldater.

I fyra dagar hade polackerna kraft, mod och styrka att stoppa fienden i detta slag som jämförts med antikens Thermopyle. Det gick 40 dödade tyskar på en dödad polack, och då blir titeln begriplig Fyrtio mot en. Den polske kaptenen Raginis tvingades att kapitulera men blev ingen tysk krigsfånge, han sprängde sig själv i luften med en handgranat.

Fyrtio mot en har blivit en storsuccé här i Polen, uppmärksamhet i Polens största dagstidningar, översättning av texten till polska och 170 000 besökare på internetportalen You Tube. Sabaton har ofta texter med ämnen från militärhistorien, en annan låt handlar om polackernas kamp vid Monte Cassino.

I en tidningsintervju jublar direktören för Polens historiska museum och säger: Bättre reklam kan vi inte få.

                                               Kjell Albin Abrahamson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista