Färsk fransk bästsäljarroman

Anna Gavalda heter en ung fransk författare, som med sina två böcker hittills, en novellsamling och en roman, hamnat högt på försäljningslistorna i hemlandet. Med upplagor på flera hundratusen ex., har hon redan belönats med litterära priser och blivit översatt till ett antal språk. På svenska har vi nu fått hennes roman "Jag älskade honom" i Maria Björkmans översättning, och den gav vi till Kerstin M. Lundberg:
Det var med en viss skepsis jag började läsa Anna Gavaldas bok "Jag älskade honom". Skulle det vara ännu en av dessa våldsamt självutlämnande jag-böcker, som figurerar på den franska bokmarknaden just nu? Dom brukar ju sälja som smör. Eller skulle det vara en sån där fjärilslätt historia om kärlek som kommer och går. Såna är ju fransmännen bra på. Men denna minimalistiska roman med sin drastiska dialog överraskade mig. Den brände till och tog en helt annan vändning än jag väntat. Den visade sig inte alls vara en djupdykning i en sviken och övergiven hustrus psyke. Inte alls nån kudde för andra lidande systrar att luta sig mot. Visst, hon finns där Chloëe, 30-årig tvåbarnsmor, vars värld just slagits i spillror när hennes man lämnat henne för en annan. Men jag undrar om inte Anna Gavalda egentligen har skapat Chloëe och placerat henne och barnen i svärföräldrarnas kylslagna sommarhus bara för att få tillfälle att berätta svärfaderns historia. Att få blottlägga en människas hemlighet och därmed också komplicera bilden av kärlekens väsen och äktenskapets ansvar. Svärfadern är sinnebilden för den säkre och slutne familjepatriarken, van att bli åtlydd och snål på känslor.Nu sitter han plötsligt där framför den sprakande brasan med Chloëe och två flaskor gott rödvin och öppnar sitt inre, provocerad förvisso av den bitvis hårda ordduellen dom emellan. Han berättar om sin stora hemliga kärlek till en kvinna som inte var hans hustru och som gjorde honom levande. I fem år varade passionen. Det är ett trovärdigt psykologiskt porträtt Anna Gavalda ger av svärfadern. I motsats till sin son lämnade han aldrig sin familj och det döda äktenskapet. Av feghet säger han själv nu tjugo år senare, av förljugen pliktkänsla, konvention och bekvämlighet saknade han modet att välja kärleken. På så sätt svek han alla inklusive sej själv. Att välja sig själv och lyckan och därmed hoppas på att bli en öppnare och bättre far, är kanske inget givet råd i en svensk samlevnadsspalt, men frågan är om inte Anna Gavalda med sin roman riktar ett sprängskott mot den franska äktenskapliga institutionen med dess trygghetssystem och sedan decennier inbyggda dubbelmoral. Och nog får hon oss att fundera över livet och kärleken. Låter det klichéartat? Det är faktiskt inte det. Kerstin M Lundberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".