Nypremiär för Touch of evil

I dag får thrillerklassikern "Touch of evil" nypremiär. Orson Welles film från 1958 visas som en del i Filminstitutets klassikerserie. Welles fick aldrig slutföra sin film, det gjorde en annan regissör och när Orson Welles upptäckte att "Touch of evil" hade klippts om skrev han ett PM där han beskrev sina ursprungliga avsikter med filmen. Dokumentet försvann, men dök för ett par år sen upp hemma hos Charlton Heston! Och utifrån det nyupptäckta PM:et har nu filmen klippts om och restaurerats till den version som sägs vara den Orson Welles ursprungligen ville ha.
Touch of Evil är en sådan där film som förmår upprätthålla den dubbla uppmärksamheten, det som bara riktigt fullfjädrade filmer gör. Dels berättar den uti minsta minutiösa detalj historien om hur den hängivne men depraverade polisen Hank Quianlan försöker lösa ännu ett fall med hjälp av sin intuition, och när intuitionen inte räcker till för att hitta de bevis han behöver ge den lite hjälp på traven. Och hur hans arke-typiske vedersakare narkotikapolisen Mike Vargas med motsvarande vit magi tar upp mot kampen mot denna inkarnerade ondska. Och varje tråd och varje steg, varje skugga och replik dras och tas och faller på exakt den plats där berättelsen behöver dem. Och samtidigt är berättelsens oförlikneliga gång ändå bara där för att ge regissör och skådespelare det otvivelaktiga nöjet att i varje ögonblick fullända sitt berättande. Så när filmen tar slut känner man därför en saliggörande lättnad över att knuten äntligen får sin lösning, men ännu starkare känner man saknaden över att det goda berättandet alltför snart har tagit slut. Göran Sommardal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".