Kulturhistorisk massaker i Bagdad

Fler och fler anklagelser kommer nu mot USA för att ha misslyckats med att rädda Iraks kulturarv, som blivit plundrares rov under dom senaste dagarnas kaos i flera irakiska städer, rapporeterar vår Mellanösternkorrespondent.
Kairo. 170 000 ovärderliga föremål i Nationalmuséet i Bagdad, skatter i muséet i Mosul, stolar, lampor och luftkonditioneringen i universitetet i Basra. Listan kan göras lång på dom stora och små ting som blivit plundrarnas rov efter det att den irakiska regimen föll samman i förra veckan. Kanske kommer några av föremålen en dag tillbaka men såren kommer inte att läka på länge, om ens nånsin. I Bagdad står gråtande museichefer bland tomma och sönderslagna montrar och betraktar förödelsen i muséet och pekar ett anklagande finger mot USA, som inte gjorde nog för att skydda samlingarna. En stridsvagn härutanför hade räckt, säger Nabhal Amin, som är intendet på nationalmuséet: dom amerikanska soldaterna skyddade oljeministeriet, men inte oss, säger hon bittert. I Moskva har det ryska utrikesministeriets talesman sagt att dom USA-ledda styrkorna har ansvar för att skydda Iraks ovanligt rika kuturella, historiska och religiösa kulturarv och UNESCO, FNs organ för kulturfrågor uppmanade i ett brev i fredags - en dag före plundringarna av muséet i Bagdad - USA och storbritannien att omedelbart vidta åtgärder för att skydda fornminnen och föremål. Uppmaningen åtföljdes av kartor och annan information om var viktiga utgrävningsplatser och muséer finns och nu har UNESCO kontaktat länderna runt Irak för att försöka stoppa att dom stulna föremålen förs ut ur landet och säljs på den öppna marknaden. Lars Kobbe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".