Polsk grafik i Mariefred

På Grafikens Hus i Mariefred pågår just nu utställningen "Ögonblickets anatomi" med polsk grafik. Karsten Thurfjell har varit där.
Jo jag tänkte apropå alla bilder vi har sett från Irak på nerrivna statyer och tavlor av Saddam Hussein, hur svindlande snabbt den irakiska "ikonosfären" - som den bildmässiga yttre miljön heter på kritikerspråk – hur snabbt den kan förändras. Hur en trumeld av bildmässig propaganda plötsligt bara försvinner. Likadant var det ju i Östeuropa under början av 90-talet, åren efter murens fall. Den som exempelvis varit i Polen på senare år kan vittna om hur absolut väsenskild den polska ikonosfären blivit mot vad den var på 80-talet. Och vad det här har inneburit för den polska yngre konstnärsgenerationen, det kan man se på en utställning med polsk grafik i Mariefred, på Grafikens hus, med titeln "Ögonblickets anatomi". "Polsk grafik" var ett känt fenomen på 70-talet, en stark tradition med sotigt svartvita bilder, inte sällan dovt expressionistiskt allvarliga. Men på utställningen i Mariefred är den polska grafik som visas allt annat än just "polsk grafik". Min favorit är Dagna Jakubowskas videoprojektion av ett ansikte. Det är Kaspar Hausers ansikte ur Werner Herzogs film, den Kaspar Hauser som plötsligt bara stod där vuxen, men nyfödd in i världen, med sitt nakna ansikte. Här ser man att ansiktet formas av ett oändligt antal små människofigurer, ständigt i rörelse. Karsten Thurfjell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".