Det könsblinda riksmuseet

I Naturhistoriska Riksmuseet uppdrag från regeringen står att könsperspektiven är en viktig utgångspunkt för arbetet med demokrati. Men museets utställningar är helt och hållet befriat från ett könsperspektiv, i alla fall ett modernt sådant. I museets finns många män som går runt på månen och snurrar runt i rymdkapslar, till och med en leende manlig astronaut i naturlig storlek. Men inte en enda kvinna.
- Ja, det vet inte jag, det kan inte jag svara på, säger Staffan Thorman som är Naturhistoriska riksmuseets utställningschef Kvinnliga astronauter eller inte. Naturhistoriska kallar sig könsneutralt - man sysslar med biologi - inte könsroller. En idé med rymdutställningen var att locka kvinnor, i ett dokument från museet står att den hårda "manliga" tekniken ska blandas med dom mjukare "kvinnliga" miljöfrågorna. En "kvinnlig" litterär koppling till Harry Martinssons Aniara skulle göras, men i aniararummet finns en stol och bildskärmar, inga nyfikna kvinnor. - Ja... det är...jag tror, jag vet inte om den är speciellt riktad så. Det var projektledarens ambition att den skulle göra det, säger Staffan Thorman. När du tittar på utställningen idag, ser du några sådana aspekter? - Nej, jag har aldrig reflekterat i dom banorna heller på den utställningen så att säga. Jag ser ingen skillnad... jag har svårt att se det, men jag vet inte...jag har inte upptäckt det i alla fall. På naturhistoriskas utställningar finns, trots uppdraget från regeringen, nästan ingenting om kön. Utställningen om "Den sinnrika människan" ska vara strikt könsneutral. Men en man vid namn Mats får visa matspjälkningen med en glad tjock och manlig kock vid sin sida, medan en vacker, namnlös, långhårig kvinna någon meter därifrån i mjukt och skirt ljus ammar ett barn. Och inte ens djuren kommer helt undan. Mammuttar, sjöelefanter och myskoxar står uppställda som vore de radhusägare med bil och cockerspaniel. - Samtidigt så har de olika montrar med djur som dom har ställt upp i typisk mamma-pappa-barn position, fast de här djurarterna inte ens lever på det sättet tillsammans som någon sorts av heterosexuell kärnfamilj. man reflekterar inte över vad man gör och då blir det på det här sättet, då ser det ut så här, säger Wera Grahn vid Linköpings universitet som studerar hur kön representeras på svenska museer. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".