Nina Simone har avlidit

Den legendariska jazz- och bluessångerskan Nina Simone har avlidit i sitt hem i Frankrike. Kulturnytts Måns Hirschfeldt minns henne och hennes unika röst:
Det lockande att teckna Nina Simone i skarpa konstraster - för den inbjöd till det - rösten som kunde växla från flickrumsromantik till sårad nöshörning - aldrig en klassiskt vacker röst - men alltid makalös, långsam sorgsen eller tungvrickande snabb i låtar som svänger så man tror att alla den lilla trion håller på att spela fingrarna av sig. Simone kom ur den generation som kunde sjunga in andras låtar, och göra dom till sina som om dom aldrig varit något annat, aldrig tidigare hörts innan mikrofonen knäpptes på - - - och det är inspelningar som idag är absolut intakta - det politiska rosenraseriet fortfarande dagsaktuellt och plågan evig - mina öron krullar sig varje gång jag lyssnar till henne - och jag kan ofta dra mig för att sätta på den där skivan som spelades in kvällen efter Martin Luther King blev skjuten, där Nina gråter och publiken och musiken gråter - och jag med rätt snart - för det finns, inte fanns, ett NU hos Nina Simone som slår det mesta. Måns Hirschfeldt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".