Norrbottensteatern bantas i höst

Under flera år har landets äldsta länsteater - Norrbottensteatern - varit i ekonomisk kris, främst på grund av att huvudmannen landstinget behövt spara pengar. Teatern har tidigare hotat med att hålla stängt hela hösten för att klara ett underskott på en knapp miljon. Men nu visar det sig att man kommer att spela i alla fall.
Teaterchefen Elisabeth G Söderström kände inte till att de pengar som Norrbottensteatern får av Kulturrådet är villkorade. Så teatern är illa tvungen att spela, annars försvinner miljonerna från Statens Kulturråd. Ingen teater - inga pengar. I går beslöt därför styrelsen att det ska bli teater i höst, närmare bestämt fyra mindre uppsättningar. Men stora scenen stängs och hyrs ut till gästspel och annat. Vad som händer med Norrbottensteatern på lång sikt är ovisst. En av stiftarna, Landstinget i Norrbotten funderar idag på att lämna ansvaret, detta enligt landstingsrådet Kent Ögren. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".