Ny radioteater av Blå Tåget

På lördag 26 april kl. 19.30 sänder Radioteatern Blå Tågets sånglustspel "Kvinnorna i Blackeberg" i P1. Karsten Thurfjell har tjuvlyssnat.
Blå Tåget fortsätter i samma anda som i förra radiopjäsen ”Fallet Ramona” 1972. Även här ska ett mysterium kring en eller flera kvinnor lösas, och gruppmedlemmarnas röster, välkända för alla proggmusikälskare dyker upp i så gott som samtliga de roller som knyts till härvan, den härva som på något vis kan ses som synonym med samhällskroppen, i det här fallet belägen i Stockholmsförorten Blackeberg, ett sant modernistiskt efterkrigsbygge med alla tänkbara havererade välfärdsanspråk. Där rör sig ett egendomligt anakronistiskt reportageteam från ”Stockholmsbladet” Torkel Rasmusson som journalisten Karl Berg och Tore Berger som flickfotografen Allan Frisk. Dom låter som utsända från 60-talets herrtidningar, när dom tas emot på tunnelbaneperrongen av a-lagaren Näcken, spelad av Leif Nylén. Men om 70-talspjäsen Ramona hade en starkt improvisatorisk dialog är 20-hundratalets Blå Tåget mer strikt manusbundna, ja den historia som målas upp har stiliserats till just det sånglustspel som annonseras, med en övertydlighet som inte står någon parkteater efter, men som här blir nästan drömlik i sitt stillsamma tempo. Man får samma känsla som inför kollegorna Håkan Alexandersons och Carl Johan De Geers filmer, inte bara för att Mats G Bengtsson profilerar sig starkt som den demoniske Biskop Kark. Hur går det då när det bedagade pressteamet rotar i den Blackebergska byken? Ja, vad tror ni? Upplösningen kan säkert ses i linje med dom tre gångna decenniernas utveckling alltsedan Musikrörelsens guldålder. Men det gör den ju inte mindre livaktig, när nu Blå Tåget-medlemmarna träder in i pensionsåldern. Karsten Thurfjell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".