Vita kuben tar nya tag

Vita Kuben, den skandalhärjade lilla konsthallen på Norrlandsoperan i Umeå, börjar om efter en tung höst med censurerade utställningar och skandaliserade konstnärer. Helt enligt planerna lämnar konstnärsduon "Guds Söner", alias Leif Elggren och Kent Tankred över Vita Kuben till ett ny konstnärlig ledartrojka. Den här gången med ett betryggande namn: Love & Devotion kallar de sig, en konstnärsgrupp som nyligen bland annat ställt ut på Moderna Museet i Stockholm. Och som bokstavligen tycks vilja börja från början igen. Kulturnytts Kerstin Berggren vågade sig in i Vita Kuben.
Nu blir det opera även i Vita kuben, den till synes svävande konstlådan i Norrlandsoperans tak. Det här är prologen …ur högtalarna strömmar musik ut i den nu ännu vitare kuben där golvet också blivit vitt med hjälp av fasttejpade, upp och nedvända affischer och här finns fyra nya mindre kuber att sitta på. Det är konstnärskvartetten ”love and devotion” – som nu tar över ansvaret för vita kuben efter Guds Söner. Hela det nya projektet heter just ”opera –en utställning i fyra akter med prolog och epilog” I ”love and devotion” ingår konstnärerna Ingrid Eriksson, Carina Gunnars, Karin Johnson och Anna Kindgren, och de har valt att bjuda in olika konstnärer, vars verk sedan kommer att finnas kvar från respektive vernissage till slutet av december – verk kommer alltså att adderas till verk . - Vi tyckte också att det blev jätteintressant när vi blev inbjudna att vara de konstnärliga ledarna, säger Carina Gunnars. Idén bakom vita kuben är ju att den är ett offentligt konstverk, alltså det skulle ha kunnat vara en skulptur i stället, men i stället valde man att bygga det här rummet där konsten förändras, alltså att man byter innehål i den här kuben kontinuerligt, och det tyckte vi var jätteroligt och en bra idé. Enda utsmyckning i kuben just nu, förutom en videoduk med en hälsning från konstnärerna, är Peter Thörnebys kombination av vernissagekort och affisch med texten ”How can I sleep with your voice in my head” – första delen av en större affischutställning som kommer att bilda epilogen i operan. - Vissa av konstnärerna kommer att arbeta på så sätt att man rör sig utanför rummet, säger Anna Kindgren. Och det första verket som är Peter Thörnebys fungerar ju så att det faktiskt skickas ut till samtliga människor som finns på adresslistan, så det sprids ju utanför kuben och det känns ju väldigt viktigt, plus att han också bjuder in konstnärer som deltar på varje affischdel, så på så sätt kommer det att vara en hel mängd konstnärer som deltar i den här vita kuben i den perioden som vi har. - Det känns ganska viktigt att understryka också att vi bygger ju en utställning, det är som att hänga en utställning under ett helt halvår, tillägger Gunnars. Vi vill att de konstnärer som vi bjudit in på något sätt .. de kommer ju att lägga till betydelser som kommer att bli ganska oväntade, tror vi. Vi har ingen kontroll över processen riktigt, för verken kommer ju att vara kvar i kuben. Varje tillägg kommer att påverka de föregående verken som redan finns där, så vi tycker det är ganska intressant för oss själva också att se den här processen. Det är en ganska långsam process som betraktaren eller besökaren också kommer att få vara med om . Om man ger sig till tåls så kommer man så småningom att se ett rum som är fullt av konst. Kerstin Berggren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".