Indiecorny Expired

Den amerikanska filmen ”Expired” är regisserad och skriven långfilmsdebuterande Cecilia Miniucchi. Den handlar om livet för och kärleken mellan två parkeringsvakter. Idag har den svensk premiär.  

”Expired” - titeln syftar på en parkeringtid som gått ut.

Och Samatha Morton spelar parkeringsvakten Claire som ibland gör det som är rätt och sätter en p-bot - ibland gör det som är snällt och ser mellan fingrarna. Hon lever med sin mamma som är rullstolsbunden och stum efter en stroke. Dom tycker om juldekorationer, men inte ens till jul, kan en ”lapplisa” förvänta sig nån barmhärtighet. Livet blir liksom inte till, det har parkerats och tiden håller på att rinna ut.

Det finns i många amerikanska independentfilmer en metaforsjuka av det här slaget - klatschigt som synopsis - men styltigt när det ska berättas ut. Claire börjar träffa kollegan Jay, i brist på bättre men i hopp om annat. Hans värld är stängd, exakt, enligt reglerna, alltid p-bot. Hon är prövande och osäker och det finns ögonblick när dialogen lyckats fånga deras oförmåga att kommunicera. Och stunder när Jay blir otäck på riktigt.

Men överlag är ”Expired” draperad i ett slags gräll blekhet, det är indiecorny på ett sånt där sätt som säkert är tänkt att vara både välmenade och inkännande, men som mest av allt blir ansträngande.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista