Succébok om stressad karriärmamma

Det började som krönikor i Daily Telegraph, sen skrev Allison Pearson en hel bok om sin litterära figur Kate Reddy. Succé. Boken är nu såld till 17 länder, filmrättigheterna redan köpta av Hollywood. Boken heter "28 timmar på ett dygn. En karriärmammas dagbok."
Som svensk mor läser jag Allison Persons bok som ett slags socialantropologi. Sätt kryss i rätt ruta; stämmer i Sverige, bara möjligt i England eller, ibland, detsamma såväl här som där. När dottern Emily var nio veckor började Kate Reddy jobba igen. Hon provade med dagis ett tag, men lyckades inte med att hinna hämta före halvsju - böter - plus att tolv spjälsängar i ett rum inte såg så kul ut… Stämmer inte. Nu har hon två barn, svindyr barnflicka, går hemifrån vid 7-tiden, kommer tillbaka efter sju på kvällen, städhjälp, naturligtvis. Hon omnämns bara i bestämd form, som en självklarhet. Städhjälpen. Stämmer inte. Kate Reddy jobbar i Londons finansdistrikt the City, som fondförvaltare - den manligaste av manliga världar. Hon själv en resultatinriktad social klättrare, maken Richard en snäll arkitekt…Hennes liv är ett stressigt tokrace, med fullt av långa listor på saker hon borde göra, men aldrig hinner med. Stämmer någorlunda. Men att som Allison Pearson gå med på att vissa egenskaper - som att vara organiserad - är kvinnliga dygder… det svär emot hela min feministiska instinkt, och att som Kate bli hånad och häcklad av de "riktiga" mammorna, de som valt att stanna hemma med barnen, det känns trots allt avlägset. Lite längre har vi ändå hunnit här - även om vissa snabbt skulle påpeka att vi ju inte har något val - att svenska löner är anpassade efter ett tvåinkomsthushåll. Att frigörelsen förvandlats till tvång. Hårda bud, hur man än beter sig, och att marknaden ligger öppen för en bok som den här - Bridget Jones lite senare, ungefär - det vittnar väl inte minst otaliga böcker och en ny tidning som svenska Mama om… Där förstås Allison Pearson är intervjuad. Moderskapet som livsstil. Hilfe! Hur blev det så ? När blev barnet ett tillbehör bland andra tillbehör för vuxna som leker dockskåp med sig själva? Hur blev allt så dumt… Författaren Allison Pearson är emellertid varken dum eller dryg, snarare brittiskt kvick och välformulerad, med en rätt stor dos allvar i botten - och därför är boken ändå läsvärd, som lite mer än underhållning. Men det hiskligt söta slutet är upprörande - det blir kvinnans privata ansvar att förändra situationen, kraven på en annan och mer jämlik samhällsordning lämnade därhän. Om den eftergiften är Pearsons egen eller inte - säljer sig gör hon, och jag hoppas bara att det inte är DET som gjort att boken säljer som den gör. Anneli Dufva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".