Arabisk natt över Stockholm

"En fantasitripp utöver det vanliga": det lovar Stockholms stadsteater när man nu sätter upp den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig för första gången i Sverige, i regi av isländske Egill Pálsson. I rollerna bland annat: Gerhard Hobersdorfer, Lina Englund och Fares Fares. Anneli Dufva såg premiären av "Den Arabiska natten".
Tyskt har det blivit. Tysk scenkonst. Ett förföriskt mummel av ljud och rörelse, platsen är ett höghus med trasig hiss – isländske Palsson har lärt sig av det som man kan kalla tillståndsteater – där monotonin och upprepningen liksom spränger minnet och tiden. Det är teater så nära bild, så nära installation, som det bara går. För någon tydlig historia eller vändpunkt bjuder inte Den arabiska natten. Här handlar det om läget, om nattlig längtan och livets små rörelser. Som att låsa upp en dörr med tre matkassar i famnen. Men om man går med, är det lätt att just bli förförd, lätt att tycka om föreställningens milda humor och ja, faktiskt, smarta ömhet – det finns både musikalitet och tajming hos de fem skådespelarna. Martin Erikssons scenografi en betongstruktur på höga släta väggar och ett slags ”skeppsbrott”- möblering – byråer, skåp och bord på rad, för skådespelarna att klättra på , gå in i, försvinna bakom. Det är rena rama lektionen i scenisk uppfinningsrikedom – en glaskupa blir ett badkar när ett finger doppas i den, en konservburk en telefon, musiken en alltomfamnade atmosfär – där förstorade vardagsljud möter orientaliskt doftande slingor. Och i detta rum, som i sig bär på berättelser hör man ord; Schimmelpfennigs text rör sig mellan inre och yttre. Man talar till varandra, men också om varandra och om sig själv, i tredje person. Gränserna mellan fantasi och verklighet upphävda. Replikerna ett pärlband, som vandrar mellan rollgestalterna. Dröm, dikt, teater… inte stort, men en stund – ett mellanrum. Anneli Dufva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".