Journalistiskt bedrägeri drabbar New York Times

En av världens mest ansedda tidningar - New York Times - skakas sedan det avslöjats att en av tidningens reportrar ljugit i och förfalskat sina artiklar systematiskt under flera år.
Ett lågvattenmärke i tidningens 152-åriga historia. Ja, så beskrevs händelsen på New York Times egen förstasida i går. Och inne i nyhetsdelen ägnas ett helt uppslag enbart åt bluffen som skakat om den anrika tidningen. På ett mycket avslöjande sätt berättas där hur den 27-årige reportern hittat på citat, påstått sig ha varit på platser där han inte varit, intervjuat människor han aldrig haft kontakt med och stulit uppgifter och artiklar från andra tidningar och förklarat att de var hans egna. Allt detta lyckades under en lång period tack vare att han skickligt använde sin dator och sin mobiltelefon. Trots att det fanns misstankar om att något var fel, så var det först i april beslutet togs att stoppa reportern. Han slutade 1 maj, och hänvisade då till personliga problem. Enligt New York Times har det sen dess inte gått att nå honom och han har heller inte samarbetat i att reda ut bluffen. Istället har sju undersökande journalister på tidningen utrett vad som hänt. De har bland annat intervjuat 150 personer som på olika sätt berörts av reporterns artiklar. Det har då visat sig att det finns vad som betecknas som "problem" i nästan hälften av dom artiklar 27-åringen skrivit sen han blev inrikesreporter i oktober förra året. Han har under den tiden bevakat många av de stora nyhetshändelserna här i USA, som jakten på krypskytten i Washington och den uppmärksammade krigsfången Jessica Lynchs hemkomst. För New York Times är det hela ett enormt bakslag. Tidningen måste dels reda ut hur reportern klarade sig så länge utan att bli avslöjad av sina chefer. Men framför allt måste förtroendet återskapas för en tidning som byggt upp sitt anseende på bland annat just mycket nogaranna faktakontroller och som alltid för in rättelser vid minsta lilla fel. Som det uttrycks i söndagsnumret: Skadan reportern åsamkat tidningen och dess anställda kommer inte försvinna helt nästa vecka, eller nästa månad eller nästa år. Anders Ask för Kulturnytt i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".