DN´s Kulturchef avgår

Dagens Nyheters kulturchef Henrik Berggren avgår och slutar sitt jobb den första september. Under Henrik Berggrens tre år som chef har DN genomgått en tid med besparingar som bland annat drabbat kulturredaktionen. I samband med att DN:s kulturdel övergick till tabloidformat förra året vara Henrik Berggren och Dagens Nyheters kulturredaktion kritisk mot att det kunde minskade utrymmet för kultur i DN. I efterhand har Bergren dock kallat omgörningen för lyckad. Så här kommenterar han sin avgång.
- Det här är ett existensiellt beslut från min sida. Jag har jobbat med det här i tre år och det är väldigt krävande jobb som det är svårt att förena med familj och privatliv. Jag känner nu att jag måste ägna mig mer åt min familj, så är det, säger Henrik Berggren. Har det varit krävande i förhållande till kultursidornas ställning inn i DN? - Det ingår i arbetsbeskrivningen för det här jobbet. Det finns konflikter och vi är inne i en turbulent period. Det har varit ekonomiska problem för media, det finns olika uppfattningar om journalistik, men det är en del av jobbet. Det är väldigt kort omloppstid på chefer nu för tiden inom media och det kan man diskutera varför. jag har haft fyra chefredaktörer under min tid som kulturchef här. Jag tror att man får räkna med kortare mandatperioder, att man inte kan sitta som Arne Ruth i 17 år. Finns det någon dimension av det här beslutet som har att göra med att din egen vilja, din egen publicistiska drivkraft är i konflikt med hur DN drivs inför framtiden? - Nej, det gör det inte. Jag menar, det finns många olika synpunkter, men det finns ingen konfliktlinje på det sättet. Kan man inte vara kulturchef på ett existensiellt vis? - Det är väl det som jag tycker att det varit svårt att vara. Det kräver ett så totalt engagemang, detta jobb. Det är väldigt uppslukande, man blir väldigt engagerad. Man lägger väldigt mycket kraft på det. Det kan amn göra ett tag, men till slut tar batterierna slut och då måste man göra något annat. Skrivande är väldigt viktigt och också att min familj är väldigt viktig. Det låter lite corny kanske men det finns andra aspekter på tillvaron som är viktigare än chefsskapet, säger Henrik Berggren. Jesper Lindau Under hösten kommer skribenten Lars Linder att fungera som tillfördnad chef i väntan på en ny kulturchef.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".