Foto: Roger Vikström/Scanpix

Pittstimmet stimmar i bokform

Nästan tio år efter den feministiska antologin och tidsdokumentet Fittstim kommer nu den manliga motsvarigheten: Pittstim, där femton män i åldrarna 20 till trettio försöker reda ut vad det innebär att vara en man. Redaktörer är Zanyar Adami som grundade tidningen Gringo och journalisten Inti Chavez Perez som jobbat med tidningen Macho och som sexualrådgivare på RFSU. Kim Nordberg har läst antologin där femton skribenter, de flesta journalister, alla födda på 70 och 80 talen fått besvara frågan: vad är en man?

Och svaren är ganska olika. Axel Gordh Humlesjö använder högstadiets hockeylag för att berätta om det fula grupptryck som alla killar som duschat efter gympan kan känna igen, och om vägar därifrån. Donny Hedlund talar om ätstörningar och den skam man kan känna som man över en sjukdom som andas svaghet. Inti Chavez Perez text innehåller förslag till sexregler som inte skulle innebära något annat än en mindre revolution om de upphöjdes till allmän lag, eftersom de kräver samtycke.

                                                                           

Egentligen så handlar alla texterna till slut om det som alla samtal om manlighet till slut handlar om, även om det inte sägs rakt ut, nämligen makt.

Anslaget är storslaget förstås – att så uttryckligt kommunicera med den berömda Fittstim är att sticka ut hakan, med tanke på vilken sprängkraft den hade. Jag vet inte om Pittstim säger så mycket på ett teoretiskt eller politiskt plan om manlighet som inte redan är sagt, till exempel i reportageboken ”Med uppenbar känsla för stil” från 2004.

Jag funderar lite på varför många av skribenterna utgår från skolbänksminnen. Kanske för att det är i skolorna boken ska läsas. Eller så menar de att skolgården är den plats där slaget om manligheten utkämpas.

Men jag tror att det mest beror på att det är så, via barndomen, som vår generation har lärt sig berätta om det mest personliga. För det är femton väldigt personliga minnesbilder, redogörelser för genomgångna kriser. 

Det finns två risker med det greppet: den ena att man hamnar i nostalgi, den andra att manlighet framstår som något som kan betraktas i backspegeln istället för något som formuleras och omformuleras dagligen.

Pittstim är bättre när den håller sig i nuet. Jag vill förmedla ett experiment som Zanyar Adami beskriver i kapitlet om homofobi. Nästa gång ni kramar en annan man, försök låta bli det där ryggdunket som egentligen betyder jag är hetero. Testa utan, och se hur det känns.

Kim Nordberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".