Blomövning i Fisksätra

”Fishy” heter Maria Bloms övningsfilm som hon gjorde 2003 därför att producenten Lars Jönsson ville se om teaterregissören Blom då också kunde göra film. Denna övningsfilm låg sen i malpåse, men efter framgångarna med ”Masjävlar” och ”Nina Frisk”, går nu ”Fishy” upp på biograferna med premiär i dag i flera svenska städer.

”Fishy” är ett smeknamn på Fisksätra, en miniförort med betonglimpor med loftgångar som byggdes på 70-talet mitt i rikemansförorten Saltsjöbaden utanför Stockholm. Här har regissören Maria Blom bott och hon säjer sig gilla ”fishy” skarpt.

I filmen ”Fishy”, lite knastrigt och ruffigt filmad, flyttar Micka som jobbar med media dit och blir granne med ohippa Danne. Media-Micka sitter med turban, svart ögonskugga och jättestora ringar i öronen framför laptopen på sitt samplings-företag framför en fondtapet av Manhattans skyline och utgjuter sig inför arbetskompisen om Danne, vaktmästaren med sitt blonderade hår som säjer ”coolish” och som älskar TV och chips och som inte BRINNER för någonting!! 

Maria Blom har blivit något av sin generations Lasse Hallström, (så länge han höll sig i Sverige alltså) och det gäller även övningsfilmen ”Fishy”, som kan verka harmlös och så där lite ömsint och träffsäkert humoristisk.  Men jag kan inte låta bli att undra över vissa värderingar som ligger och skvalpar under ytan: Varför måste alltid arbetarklassen skildras via någon från medelklassen, i något slags bourgeoisie-kolonial stil? Varför ska alla alltid vilja något med sitt liv i god entreprenöranda? Varför ska infödingarnas uppgift (om de så befinner sig i Gambia eller Fisksätra) alltid vara att få typer som Micka att bli mer äkta och avslappnade?

Bäst är Paula McManus som Dannes lite fyrkantiga flickvän Jonna som åker i väg och jobbar på hotell – för min del hade ”Fishy” gärna fått handla om henne istället.

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista