Musiker utnyttjas

På lördag är det Musikfest i Stockholm. Under en dag ordnar Stockholms stad 35 spelplatser för allsköns musik över hela innerstaden. 2000 deltagare ska musicera. Men trots att staden bjuder in alla - professionella musiker som amatörer så betalar man inte en krona i arvode till de professionella, något som upprör Musikerförbundet.
- Ja Musikerförbundet tycker naturligtvis att musikfester i sig ät trevliga, men när man gör på det här sättet att man med skattemedel anordnar en fest och uppmanar professionella musiker att uppträda gratis, då har man gjort ett klavertramp av den högre skolan, säger Jan Granvik som är ordförande i Musikerförbundet. Musikerförbundet säger att man försökt få Stockholms stad att skriva avtal om ersättningar till musiker, men nu för andra året fått nobben. Stockholm Stad vill med Musikfesten ge tiotusentals musikälskare en arena där de kan ge utlopp för sin kärlek till musiken, det kallas för en "urban spelmansstämma". Men denna kärlekens stämma bygger till stor del på gratis arbete - inte för alla, mest för musiker. Markus Gahnfelt är projektledare för Musikfesten och säger att man inte har råd med arvoden. Men Gahnfelt berättar också att ljudföretag, scenbyggare, marknadsförare och andra i projektet, de får betalt. - Ja, vi betalar ljudföretagen, säger Markus Gahnfelt. Men varför betalar man inte musiker då? - Vill man delta så gör man det för att man har en lust och kärlek, att vara med i det här evenemanget, till musiken. Men skulle inte det då också gälla ljudföretagen och scenbyggarna? - I det här fallet gör det inte det. Men kunde man inte hitta ideella krafter på alla fronter? - Nej, det verkar inte vara så? Nu uppmanar Musikerförbundet sina medlemmar att inte delta i Musikfest Stockholm och ordföranden Jan Granvik tycker att om Stockholms stad agerade på samma sätt inom alla sina verksamheter så skulle det visa på hur absurt detta är. - Ja, det skulle ju vara att kommun och landsting helt enkelt uppmanade vårdbiträden att jobba gratis en dag för att man har så dåligt med ekonomi, eller något liknande, jobba en helg gratis allihop för att pengarna inte räcker, säger Jan Granvik. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".