Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hensel skriver om DDR som en barndomens plats

Publicerat torsdag 22 maj 2003 kl 10.24
Jana Hensel föddes 1976 i Leipzig i dåvarande Östtyskland. Hennes bok Zonenkinder, som betyder Barn från Zonen, det vill säga gamla DDR, väckte stor uppmärksamhet i Tyskland när den kom ut förra året. I boken beskriver Jana Hensel sin barndom i Östtyskland och hur det var att bli vuxen i det nya Tyskland efter murens fall. Boken har delat upp kritikerna i två läger: de som tycker att den är viktig eftersom den påminner om vardagslivet i DDR och de som hävdar att Jana Hensel romantiserar det gamla systemet.
[Duration:0:33] (Jag tillhör den första generation som man inte kan se på att vi är från DDR…) 1989 - när Berlinmuren föll - var Jana Hensel 13 år. Nu är hon 26 och tillhör, som hon själv säger, den första generationen "västtyska östtyskar". Generationen vars DDR-ursprung inte syns på kläderna och eller hörs på dialekten. Jana Hensel säger att hon känner sig fri som kan växla mellan två identiteter. Men av barndomens Östtyskland finns inte ens frimärken kvar, städerna går inte att känna igen och DDR-tidens barnböcker och seriefigurer har försvunnit både ur bokhandlarna och det allmänna medvetandet. Mycket av hennes rötter har gått förlorade och det var det som fick Jana Hensel att börja skriva Zonenkinder. I boken berättar hon om hur hon aldrig kan dela sina barndomshjältar med västtyska eller västeuropeiska vänner. Ingen vet vem Timur och hans pionjärtrupp var, så hon har lärt sig undvika nostalgiska samtal om Pippi Långstrump, Kalle Anka och Smurfarna. Men det var ändå lättare för barnen än för föräldragenerationen att finna sig tillrätta efter murens fall, säger Jana Hensel. Barn anpassar sig snabbt, föräldrarna hade präglats av diktaturen ett helt liv och plöstligt försvann allt de visste, deras erfarenheter blev värdelösa. Jana Hensel och hennes jämnåriga växte upp parallellt med de vuxnas sorg och det gjorde att de tidigt fick ta sina egna beslut. Hennes generation blev, nästan orimligt tidigt, väldigt självständig, säger Jana Hensel. [Duration:0:15] (Min generation har blivit mer självständig…) Jana Hensels bok Zonenkinder har kritiserats av många, mest i den äldre generationen. De tycker att minns sin barndom i ett romantiskt skimmer. Jana Hensel glorifierar väl inte DDR-systemet, men hon skriver heller inte i stora svarta bokstäver att det var HEMSKT. Och det verkar räcka för att uppröra. Själv säger Jana Hensel att hon inte ville skriva en bok om DDR som en orättfärdig stat, det stämmer inte med hennes erfarenheter av Östtyskland som för henne var en barndomens plats. Hon har inte samma offer-gärningsman-perspektiv på DDR som hennes kritiker. Det är deras erfarenheter, hon har helt andra. [Duration:0:42] (Kritikerna har fel…)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".