Bulgariens största poet, Blaga Dimitrova, är död

Bulgariens största poet Blaga Dimitrova har avlidit 81 år gammal. På svenska finns bara hennes diktsamling Sin tyngdkrafts fånge från 1987, översatt av Ulla Roseen, men i sitt hemland spelade Blaga Dimitrova en viktig roll både konstnärligt och politiskt.
- Jag är en helt vanlig bulgarisk kvinna, sa Blaga Dimitrova när jag träffade henne, men då ljög hon ordentligt. Hon skrev 30 diktsamlingar, 7 romaner, 4 teaterpjäser, nästan otaliga essärer och artiklar och dessutom viktiga översättningar från ryska och polska bland annat en översättning av polacken Adam Mickkiewicz nationalepos Pan Tadeusz. En sådan imponerande produktion lämnar ingen vanlig bulgarisk kvinna efter sig. Hon studerade slavisk litteratur i Leningrad och Moskva och skrev en doktorsavdhandling om Majakovskij och den samtida bulgariska poesin. På femtiotalet var hon verksam i kommunistpartiet, skrev lite svulstiga dikter i majakovskijstil och redigerade tjocka tidskrifter. Hon engagaerade sig hårt i kriget mot Vietnam, besökte Vietnam flera gånger och adopterade också ett barn därifrån, hennes enda dotter. Hon fick med åren allt svårare för den officiella kommunistiska retoriken. Hennes dikter blev mer intima och kritikerna anklagade henne för individualism, vilket var bland det värsta som kunde sägas om en författare i den tidens Bulgarien. Hennes roman Ansiktet förbjöds av censuren 1970 och politiskt blev hon en av Bulgariens mest kända dissidenter. På 80-talet var hennes hem den naturliga samlingspunkten för alla dissidenter, Blaga spelade piano, bjöd på mat och brännvin och diskuterade politik. När Gorbatjov kom till makten i Sovjetunionen grundande hon Klubben för glasnost och perestrojka. När kommunismens föll gick hon igen in i politiken och blev vice president men kände sig efter en tid överkörd och nedtrampad. I dikten Gräs skriver hon: Jag fruktar inte att man trampar ner mig. Trampar man ner gräs blir det en väg. Sådan var hon Blaga Dimitrova, både gräs och väg. Kjell Albin Abrahamson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista