Kampanjfilm

Hollywood i slutspurt inför valet

Om mindre än en månad är det dags för presidentvalet i USA. Och så här i valrörelsens slutspurt så vill också Hollywood vara med för att kanske påverka utgången. Sten Sjöström rapporterar från New York.

Det skulle kunna vara ”Laura möter George” men det är Dubya eller W, regissören Oliver Stones film om president George Walker Bush som snart har premiär. Och här möter alltså för första gången en yngre bortskämd slarver Bush bibliotekarien Laura Welsh på ett barbeque-party. Och det filmen försöker reda ut är hur en sån slarvpelle som han var då kunnat bli USAs president.

Josh Brolin, senast känd från ”No country for old men” förefaller att träffa Bushs karaktär på pricken utan att ägna sig åt att imitera. Oliver Stone är ju känd för en rad politiskt inriktade filmer, alla med ett vänsterperspektiv som ”Platoon, ”Wall Street” och ”JFK”, för att bara nämna några. Men Stone säger att hans nya film inte är någon drift med eller alltigenom kritisk film om Bush, även republikaner ska kunna se den och uppskatta den, säger han, bland annat ska den vara rolig.

Och om inte Dubya gör succé kanske det skulle vara läge för att reprisera Wall Street.

Hollywood anses ju allmänt i USA vara infiltrerat av demokrater men även från andra sidan har det kommit en politisk film som just haft premiär: David Zuckers ”An American Carol”, det är ett skojfriskt lustmord på vänsterikonen Michael Moore. I filmen kampanjar han för att avskaffa 4 juli som nationaldag men Moore genomgår en metamorfos och kommer att älska Amerika. Zucker har tidigare gjort filmer som Nakna Pistolen och två upplagor av Scary Movie, bara så man vet om man går och tittar ”An american carol”.

                                                            Sten Sjöström
                                                      sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista