Konst och arkitektur

Moderna Museet lyckas med Los Angeles

Nu visar Moderna Museet den tredje av sina tre jubileumsutställningar ”Tid och plats”, om konsten i världen under de år då museet skapades och formades, från sent 50-tal till sent 60-tal, och med material som inte fick så mycket uppmärksamhet av museet på den tiden, när man mest vände sig mot New York och Paris. De två första handlade om Rio de Janeiro respektive Milano och Turin, och nu har turen kommit till Los Angeles. Museichefen Lars Nittve har gjort sin första egna utställning på 10 år och Mats Arvidsson har sett den.

Ja, det här är definitivt den utställning i serien som gör skäl för sitt namn. Både när det gällde Milano/Turin och Rio så krävdes det en hel del kuratoriskt krångel för att försöka förankra just de estetiska experimenten just där och då, men här är det otvetydigt, de här verken kunde inte ha varit gjorda någon annanstans än i just Los Angeles, just då.

Var annars skulle folk måla på motorhuvar med billack i sprayburk, var skulle man sitta i bilen och fotografera alla långtradare man kör om, var skulle David Hockney måla sina unga män vid kanten av den klarblå glittrande poolen, och var skulle Dennis Hopper ta bilder av skräpiga mackar utslängda i oplanerade vägkorsningar? Bensinstationer är för övrigt vanligt förekommande här, liksom i staden Los Angeles.

Vackrast är nog ändå Julius Schulmans ljuvliga arkitekturfoton av de s.k Case Study Houses, en slags utopiskt modernistiska billiga småhus, avsedda för den explosivt växande befolkningen av industriarbetare och lägre tjänstemän. De blev aldrig av, i stor skala, men på Schulmans bilder ligger de som lysande genomskinliga smycken på bergssidorna, med makalös utsikt över Los Angeles oändliga stadslandskap.

Där finns drömmen, om ett nytt sorts liv, i en ny sorts stad, vid kanten av den stora oceanen, där och då och ingen annanstans.

                                                          Mats Arvidsson
                                                   mats.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista