Rallybrudar Foto: SF
Bilåkafilm

Rallybrudar kör mitt i vägen

Rallybrudar är Lena Koppels andra långfilm efter debuten med Bombay Dreams. Filmen tar oss tillbaka till värmländska Torsby på sextiotalet och Måns Hirschfeldt har sett den.

Eva Röse spelar Ulla som fått smak på att köra fort när hon flänger från gård till gård med tjursperma. Hon är veterinärsassistent men siktar på att bli Rallyförare, ivrigt påhejad av Janne Loffe Carlsson lokalreporter, men inte av så många andra. Hon hittar dock en kartläsare i Birgitta, som spelas av Marie Robertson, och i smyglånad Volvo PV blir de alltmer framgångsrika.

Rallybrudar följer ett svensk framgångsrecept nostalgi, landsbygd, dansband och vinna mot alla odds och över allas fördomar. Fast den är bara nostalgisk när det passar, med närmast överdrivna tidstypiska detaljer som skär mot en mer samtida dialog. Filmen gör inga val, utan kör mitt på vägen och Rallybrudar förblir förvånsvärt anonym - ett lapptäcke av svenska filmbilder - utan en personlig avsändare. Det är inte dålig men onödigt menlöst.

                                                          Måns Hirschfeldt
                                                    mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista