Rikard Wolff och Helena Bergström
Musikal

Fräsch men snäll Cabaret

I helgen debuterade ännu en filmregissör vid teatern. Det är Colin Nutley som tagit sig an en av de stora musikalerna, John Kanders ”Cabaret”, efter Christopher Isherwoods berättelser om 30-talets Berlin, den tid då nazismen växte sig stark. 

Tillsammans med kända Nutley-skådespelare som Helena Bergström och Rikard Wolff har han gjort en föreställning som bryter sig loss ur den mall som Bob Fosses film Cabaret från 1972, skapat.

Äntligen någon som rensar bort alla klichéer - dels alla vanliga förenklande nazisttyper, dels alla karbonkopior av filmen. Inte ett plommonstop, inte en enda svart caféstol, inte en enda arisk stereotyp, inte ett hakkors.
  Å andra sidan blir det då så snällt och trivsamt så att man glömmer bort tiden. Det blir lite som att Berlins Kit Kat Klubb blivit Lidköpings Stadshotell just nu eller för några decennier sedan. Syndigt och komplicerat förstås - men vänligare och inte särskilt skrämmande.
  Klubben befolkas nu av ett slitet gäng. De är glada, livsnjutande, men trasiga och opålitliga - i en riktigt förryckt och sexuell koreografi av Lars Bethke. Sångligt är det... helt okej.
  Rikard Wolff gör en Konferencier som är lågmält hålögd, hopskjunken och trött som bara lever upp i korta, korta ögonblick.
  Sven Wollter och Siv Malmkvist är världens gulligaste gamla par - drar fram massor av skratt. Johannes Bah Kuhnkes Cliffors Bradshaw är en ekorrögd nyfiken iakttagare. Helena Bergström är en hes, instabil och godhjärtad Sally Bowles - mjukare och rarare än vad jag någonsin sett Bowles göras.
  Det är uppfriskande med det nya som Nutley sett i Cabaret, att han vill koncentrera sig mer på personerna och tona ner tiden omkring. Men då förlorar han en mycket stor del av Cabarets laddning. Det tidlösa tar bort det fruktansvärda.

                                                         Per Feltzin
                                                      per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista