Konst

Brittiske skulptören Paul Day stoppas

Konstverk på allmänna platser brukar alltid vara föremål för en viss diskussion. I London stoppas nu ett nytt planerat verk för att det anses olämpligt.

Mitt på den nyinvigda pampiga stationen St Pancras här i London står en 9 meter hög staty: det är en kvinna och en man som omfamnar varandra, skapad av den brittiske skulptören Paul Day. Statyn väckte känslor när den kom på plats förra året. En del konstkritiker tyckte den var hemsk och kitschig.

Tanken var nu att Paul Day skulle utsmycka statyns tomma sockel. Hans förslag har visats och är ett par stora solglasögon och däri skulle en rad små människor och händelser rymmas. Barn - vuxna, lessna - glada. En man som räcker t ex finger åt sina betraktare. Tunnelbane-tåget som kommer in på stationen körs av ett skelett. En av figurerna var en man som sannolikt hoppar framför ett tåg, för att ta livet av sig. Och just den saken har upprört - tågförarnas fackförbund har protesterat, precis som organisationer som representerar anhöriga till människor som har tagit livet av sig. En hjälporganisation har pekat på riskerna med att visa ett eventuellt självmord: att sårbara, sjuka människor kan bli inspirerade och ta efter.

Företaget som äger St Pancras - London and Continental Railways - har nu förklarat att konstverket inte är lämpligt och har stoppat det.

41-årige Paul Day säger att han är besviken och att konsten var skapad i en sorts tragi-komisk anda, att verket var tänkt som en metafor för hur människors fantasi kan dra iväg. Men nu tvingas han tänka om.

Maria Eksedler

maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista