Monumental Gullberg-miss i Malmö

I Malmö rasar en strid om hur ett minnesmonument över Hjalmar Gullberg ska se ut. I helgen skrev Hjalmar Gullbergsällskapet en skarp och kritisk artikel om konstnären Ulrik Samuelssons förslag till monument - de skrev att "Kitch förblir Kitsch även när det står två miljoner kronor på prislappen" och att Malmös Kultunämnd "aningslöst sanktionerat" konstverket. Men det visade sig vara något ivrigt skrivet.
Hjalmar Gullbergsällskapet påpekar i Sydsvenskan att man aldrig tillfrågats trots att man är experter på just Hjalmar Gullberg - det är ju det man gör. Men nu visar det sig att Hjalmar Gullbergsällskapet i alla fall inte är experter på kommunala beslut, för läser man vad Kulturnämnden i Malmö verkligen beslutade den 24 april så är det precis tvärtom. Där ges stadens kulturdirektör i uppdrag att "tillgodose de önskemål som Hjalmar Gullbergsällskapet framfört.". Något beslut om vems konstverk som kanske, eventuellt får hedra Gullberg, någon gång i framtiden, har aldrig tagits. De två andra konstnärer som 2001 anmodades att lämna förslag var Dan Wolgers och Carl Magnus. Ulrik Samuelsson fick 2002 i uppdrag att fördjupa och bearbeta sitt förslag. Men innan monumentet blir verklighet måste Kulturnämnden i Malmö, förutom då att bestämma sig, äska pengar hos Kommunfullmäktige och få med sig övriga nämnder som berörs av förslaget, t ex Gatu- och Stadsbyggnadskontoren. Så det lär dröja innan Ulrik Samuelssons dödskallebeprydda trädgårdsstol, placerad i en skog av persikomandelträd, får se dagens ljus i Malmö. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".