Milosz om Polen och EU

Om en dryg vecka skall det i särklass största av de 10 ansökarländerna till EU folkomrösta om medlemskapet - Polen med sina nästan 40 mljoner invånare och en yta som är nästan lika stor som Tyskland är också ett av de få länder där omröstningen inte verkar helt avgjord på förhand. Kulturnytt har träffat 1980 års nobelpristagare, författaren Czeslaw Milosz och frågat honom om hur han ser på den kommande omröstningen.
-Jag har inga överdrivna förväntningar på ett medlemskap men jag ser inga alternativ, det är logiskt att Polen går med i EU, säger den 92 årige Milosz, fortfarande aktiv i debatten i Polen. Och han har uppmanat sina landsmän att rösta ”ja” i ett upprop. Czeslaw Milosz föddes i Litauen 1911 av polska föräldrar. Han var motståndsman under kriget, blev diplomat för den nya polska staten men hoppade av och levde länge i exil i Frankrike och USA,tills muren föll och kommunisterna tappade makten, då hanåtervände till Krakow. När han talar om logiken i att Polen bör vara med i EU så handlar det mindre om realpolitk och mer om att vara del av Europa eller inte, och Milosz säger att t.ex arkitekturen kan definiera vad som är Europa. ill Vilnius är en barock stad, Tallin och Riga gotiska, Dubrovnik i syd blandar renässans och barock...säger Milosz, och det här är ett sätt att försöka avgöra Europas gränser. Man kan inte, som många i väst, tro att Europa slutar där järnridån gick, säger Milosz, som också tycker att den senaste tidens närmande mellan den polska regeringen och den amerikanska, inte minst under i Irakkriget, är bra ill Enheten mellan USA och Europa är nödvändig, allt som är till skada för den är farligt, fortsätter Milosz, jag har erfarenhet av tider när USA inte var närvarande i Europa och de erfarenheterna är inte bra tider, säger han och ger uttryck för en rätt vanlig syn bland intellektuella i det forna öst. Under Irakkriget var många kritiska mot kollegor i väst som man ansåg allt för ensidigt fördömde USA, och många i Polen menar att omröstningen om EU till sist kommer att ses som att val mellan öst och väst och då väljer man – väst. Gunnar Bolin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".