Roy Andersson Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Roy Andersson får Nordiska Rådets filmpris för "Du levande"

Nordiska rådets filmpris 2008 delas i år ut till filmregissören ROY ANDERSSON och producenten PERNILLA SANDSTRÖM för filmen DU LEVANDE.

Motiveringen lyder:

”I den enastående filmen DU LEVANDE fokuserar Roy Andersson på livet, döden och den mänskliga varelsens sköra längtan. Med sin unika visuella stil och narrativa rytm utmanar denna symfoni över utmaningar i vardagslivet våra föreställningar om filmen samtidigt som den får oss att använda våra sinnen på ett nytt sätt. Istället för att berätta en och samma historia på det konventionella lineära sättet består ”Du levande” av noggrant uppbyggda sekvenser från en säregen värld som både är sorgsen och på samma gång roligpå ett surrealistiskt sätt. Dessa humoristiska och tragiska tablåer visar oss från vår bästa sida och från vår värsta, de får oss att skratta och tvingar oss att tänka efter. I korthet påminner DU LEVANDE oss om de möjligheter filmen rymmer som medium att ge uttryck för starkt personliga upplevelser.”

Motiveringen lyder:

Nordiska rådets filmpris delas ut av Nordiska rådet till filmens regissör, manusförfattare och producent. Prissumman uppgår till 350.000 danska kronor (ca 450.000 svenska kronor) och överlämnas till de två prisvinnarna i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors den 28 oktober.

Det är i år femte gången som Nordiska rådet delar ut det eftertraktade priset till en filmproduktion som utmärker sig genom sin nationella särprägel och konstnärliga originalitet. Priset delades ut för första gången år 2002 till den finska filmen MANNEN UTAN MINNE (Aki Kaurismäki), 2005 till den danska filmen DRÅPET (Per Fly), 2006 till den svenska filmen ZOZO (Josef Fares) och 2007 till den danska filmen KONSTEN ATT GRÅTA I KÖR (Peter Schønau Fog).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".