Mord på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg verkar vara på modet som litterär miljö. I måndags recenserade vi Lucas Svenssons nya pjäs Park Aveny, som utspelar sig på bokmässan. Och idag kommer en debutroman, enligt baksidestexten en ”filosofisk thriller”, som kulminerar med ett mord på bokmässan. Mårten Arndtzén har läst Staffan Vahlquists ”Jag sköt Paulo Coelho”.

Filosofisk? Jorå. Thriller? Nja. Under första halvan av den här boken händer ingenting, utom att huvudpersonen - en beläst man i 30-årsåldern - omständligt resonerar sig fram till det meningslösa, för att inte säga direkt skadliga med att arbeta, umgås, gå till snabbköpet et cetera. För att till sist, ur sin fullkomnade isolering, nöjt konstatera att han i alla fall inte är någon kugge i maskineriet.

Man hinner bli präktigt uttråkad, trots att det bara rör sig om ett 40-tal sidor. Staffan Vahlquists misantropiske romanfigur är en copycat, han följer Camus ”främling” tätt, tätt i hälarna, dessvärre utan att lyckas kopiera minsta gnutta av förebildens litterära intensitet. Precis som alla andra nu för tiden pratar han för mycket.

Inte ens brottets motiv kan han hålla för sig själv: ”...när man inte anser sig kunna förändra något i realiteten är den symboliska kampen den enda som återstår; man klottrar ned en reklampelare, man kramar ett träd, slår sönder en berömd staty, spränger några skyskrapor.”

Ja. Eller så skjuter man Paulo Coelho i en bok. Till ingen nytta.

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista