Aravind Adiga. Foto: Scanpix

Bookerpriset till Aravind Adiga och The White Tiger

Det blev en indiskfödd författare som får det prestigefyllda brittiska Man Booker Prize i år. Det avslöjades vid en ceremoni i London igår kväll av juryns ordförande Michael Portillo.

En debutant, förhållandevis ung, snart 34 år, får årets ManBooker Prize. Aravind Adiga är född 1974 i Indien, men har delvis vuxit upp i Australien. Han får priset för romanen The White Tiger - den vita tigern.

The White Tiger handlar om en pojke i Indien som tvingas sluta skolan och istället får börja att arbeta. Pojken börjar snabbt drömma sig bort, längta efter något annat - något bättre.

Författaren själv talar om att han skildrar det delade Indien:

- Vi har haft en enorm ekonomisk boom under tio år, men det har bara varit till fördel för få människor - och det har skapat två länder i ett land, med många spänningar, säger Aravind Adiga som redan skriver på sin nästa bok.

I år är det 40-årsjubileum för ManBooker Prize, ett pris som brukar röna stor uppmärksamhet. Förra årets pristagare irländska Anne Enright har hittills sålt cirka en halv miljon exemplar av sin bok.

Aravind Adiga får nu omkring 600.000 kronor i prispengar och kommer sannolikt att snabbt bli en omtalad och läst debutant. Han är en av de yngsta pristagarna - och priset kom nästan som en födelsedagspresent, nästa vecka fyller han 34 år.

Maria Eksedler, London

maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista