Idolporträtt från ungdomen av Milan Kundera. Foto: Ap/DCK Jovan Dezort

Milan Kunderas avslöjad som tjallare

Om en författares dåliga rykte påverkar försäljningen av hans böcker återstår att se, i all fall vad gäller Milan Kundera som häromdagen avslöjades som tjallare i sin ungdom. Kundera angav en studentkollega som dömdes till döden men kom undan med 14 års fängelse.

Vår Centraleuropakorrespondent Kjell Albin Abrahamson om skandalen som ger nya perspektiv på Kunderas författarskap med böcker som Skrattet och glömskans bok.

Milan Kundera själv nekar till anklagelsen och hävdar att angreppet är ett sätt att döda författaren Kunderna. Den ständigt missförstådde Kundera som annars bara låter sig intervjuas med skriftliga frågor ringde själv upp den tjeckiska nyhetsbyrån härom dagen och uttryckte sin förvåning och bestörtning.

Milan Kundera och ärkerivalen Vaclav Havel är de mest ryktbara tjeckiska författarna. Att Kundera av tidskriften Respekt avslöjats som tjallare chockade mer tjeckiska läsare än författarkollegor men deras dom är också hård. Kollegerna säger att Kundera förlorad sin hjältegloria och i åratal missat tillfället att erkänna den dumhet han gjorde för 58 år sedan. I motsats till moralisten Günther Grass som själv erkände att han i sin ungdom var medlem i SS föredrog berättarmästaren Kundera först att tiga och sedan att blåneka.

På senare tid har det i Tjeckien avslöjats att såväl schlagersångaren Karel Gott som visdiktaren Jaromir Nohavica var agenter åt hemliga polisen SNB. Några lärdomar kan dras av fallet Kundera. Att också stora författare kan vara små människor. Att Kundera bara besökte Tjeckien in cognito och höll allt tjeckiskt på armlängs avstånd hade sina skäl. Att den hårdaste domen ska drabba det kommunistiska systemet, inte svaga enskilda människor. Att alla Kunderas böcker är en oavslutad bearbetning av det fruktansvärda brottet i ungdomen. Slutligen lär vi oss att vid 79 år års ålder sprang glömskan ifatt honom, och det är inget att skratta åt.

Kjell Albin Abrahamson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista