Bonjour Sagan!

Francoise Sagan var en uttråkad ung kvinna som under några sommardagar skrev boken Bonjour Tristess. Den gjorde henne världsberömd, fast hon bara var 19 år.

Hon levde farligt och glamouröst och petade på sin omgivning med skarpa citat som ”Många som man tror är döda är bara gifta”. Françoise Sagan lämnade många skandaler efter sig när hon dog, tragisk och sjuk i ensamhet.

Nu har regissören Diane Kurys gjort en film om Sagans liv.

Kritikerna förminskade henne och hennes författarskap genom att kalla henne för ett litet charmigt monster, en pojkflicka som körde som en dåre och flitigt sippade drinkar på olika casinon. Och filmen Bonjour Sagan fortsätter i samma anda - Sagan är i den en ständig frustrerad och rastlös figur dom jagar kärleken för att få tiden att gå. Hon överlever kraschen med sin Aston-Martin och fortsätter jaga den perfekta drinken och kokainet.

Françoise Sagan var en otrolig berättare och vass i sina texter. Nånting som inte kommer fram alls i den här filmen. I stället skildras hon supande och klädd i tigermöstrad päls, hon drar i sig kokain, röker konstant och dör slutligen, vid 69.

Till och med hennes depressioner är tillplattade. Kanske är manuset till Bonjour Sagan skrivet med pekfingervalsen på 32 dagar precis som Sagan skrev sin debutroman Bonjour Tristesse.

Fast filmen är bara ett stort misslyckande och helt utan Sagans litterära skärpa

Negar Josephi

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".