Förslag till nytt arabiskt kulturhus

I dag öppnar en arkitekturutställning på Medelhavsmuseet med förslag på hur ett arabiskt kulturhus i Stockholm skulle kunna se ut. Det är Arabiska kulturinstitutet som drömmer om en byggnad till sin verksamhet, om det blir nån är osäkert eftersom man saknar pengar. Men 20 studenter på Arkitekturhögskolan har ändå fått i uppdrag att under ett års tid studera arabisk arkitektur och sedan presentera varsitt förslag till kulturinstitut.
- Jag har två element i mina byggnader som är arabiska. Framför allt är det den slutna fasaden som är ett element i den arabiska arkitekturen som jag har tagit och gjort på mitt eget sätt. Sedan har jag en arabisk trädgård på taket till en av mina byggnader, säger Kristina Rask, student på Arkitektskolan. - Jag har förlagt en saluhall i botten på institutet med arabiska specialiateter. Man ska få en känsla av den arabiska basaren med alla kryddlukter, fantastiska dofter och ljud. Sedan har jag också jobbat mycket med gårdsrummet, säger Martin Öman. Studenterna har åkt på studieresa till Marocko och haft föreläsningar med arkitekter och representanter för Arabiska kulturinstitutet för att lära sig mer om arabiska mönster och traditionell äldre statsbebyggelse. Det svåraste har enligt studenterna varit att undvika att fastna i egna föreställningar om vad det arabiska är för något, att exotisera. - Den fälla man kan fastna i är att man tänker på kultur som något historiskt. Men den arabiska kulturen är också modern. Jag tror att vi lätt tänker på den historiska kulturen fast det finns jättemycket modern musik och konst, precis som i alla andra länder, säger Kristina Rask. - För mig har det funkat ganska bra att försöka släppa pretentionerna, att man måste göra det här på ett fantastiskt sammanfogat sätt mellan två kulturer. Man man får jobba lite med sina fördomar och det är helt okej, säger Martin Öman. Men hur gör man då när man ska använda arkitekturen som medel för representera en annan kultur? Klas Ruin är lärare på Arkitektskolan: - I dag är det enormt intressant att våga låta olika kulturer krocka. Det är det svåraste man kan göra men också det mest intressanta. Där måste man våga vara tafflig för det ÄR svårt. Det främsta sättet för att undvika exotisering är naturligtvis att läsa och studera och inse att våra kulturer är enormt inflätade i varandra, så det är enormt svårt att peka ut vad som är ditt och vad som är mitt. Det är ju det viktigaste. Men sedan tror jag att frågan om exotisering har en annan sida också och det är att man i dag är väldigt rädd för att exotisera. Det är lätt för folk att komma och säga till en att nu håller du på med saker som du inte förstår, det är mycket djupare än såhär. Min insikt efter det här året är att man kanske måste våga exotisera. Clara Törnvall
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".