Josh Brolin spelar Bush. Foto: Scanpix
Valfilm

Hastigt hopkommen "W"

I helgen var det premiär för Oliver Stones nya film, W, om president George W. Bush, en hybrid mellan drama och komedi. Sveriges Radios utsände i New York, Sten Sjöström, har sett filmen och kan rapportera om ett ganska ljummet mottagande...

Det är den äldre presidentpappan George Bush som läxar upp sonen George W Bush som i det här skedet fortfarande bara är en odåga som inte duger till någonting. Och finns det något psykologiskt insiktsfullt så är det detta drama mellan far och son. Mot alla odds går även den yngre Bush och blir president för att visa fadern att han kan.

Kritikerna har inte varit särskilt översvallande utan gett filmen medelbetyg. Men de allra flesta har varit ense om att Josh Brolin, gör en stark prestation som George Bush. Tidskriften Rolling Stone skriver att han är elektrifierad i rollen. Annars menar Rolling Stone att filmen visserligen är OK att titta på men ett verk av Oliver Stone ska vara en knytnäve i magen och det är inte den här. Även nöjesmagasinet Entertainment Weekly ger Brolin stort A, men annars menar de att filmen är ojämn och att Oliver Stone saknar tålamod och finkänslighet för att skapa ett riktigt bra porträtt. New York Times skriver att filmen är angenäm men att den absolut inte säger någonting nytt om George Bush.

Filmen tar upp och interfolierar tre perioder i Bushs liv, 20-årsåldern då han var en odåga som söp och slarvade med sina studier, tidig medelålder då han stadgade sig med hustrun Laura, fick ett religiöst uppvaknande och blev nykterist - och de första åren som president fram till att Irakkriget börjar. Personerna i den sista perioden, Cheney, Rumsfeld, Rice osv känns nästan alla lite väl grovt karikerade. Publiken fnissade som på beställning i scener där Bush framställdes som töntig, men trots allt så kommer han faktiskt ut som en ganska trevlig snubbe.

Det känns som om filmen är lite väl hastigt hopkommen - inför valet - och Oliver Stone har haft svårt att hitta en vettig slutpunkt.

                                                            Sten Sjöström
                                                     sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista