Köttiga HBO-vampyrer på väg åt alla håll.

Att det är vampyrer som gäller i höst har väl inte undgått någon - och ett exempel på detta får vi ikväll när Canal+ börjar sända sina nya TV-serie True blood med kvalitetsstämpel från HBO och skapad av Alan Ball, mannen bakom Six feet under.

Kan det var så att vampyren kanske skulle vilja komma och berätta om inbördeskriget för vår släktförening undrar Sookies farmor. Sookie Stackhouse är servitis på en bar i Louisiana och hon är telepatisk, hon kan höra andras tankar - men inte vampyrens - han som kommer in och vill ha en flaska artificiellet blod: Tru blood. Sookie spelas av Anna Paquin - känd från X-menfilmerna och True blood lånar friskt från just X-men. Vampyrerna har kommit ut - och som andra minoriteter bildat en intresseorganisation - och de kräver hänsyn och respekt. Många är avoga mot de avikande men för andra - som Sookies farmor är vampyrerna inte konstigare än allt annat som pyr i jorden i amerikanska södern: rasismen, våldet, galanteriet. Som allegori mer effektivt än elegant - berättelsen svettigare och köttigare än mer anemiska Six feet under. Och efter de två avsnitt jag sett tycks serien, på ett lovande vis vara på väg åt alla håll samtidigt.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista