Tomas Alfredson (foto:Hans Bergendal, SVT Bild)

Låt den rätte komma in - en film med allt på plats

Den har redan vunnit priser vid flera internationella festivaler och blivit rejält omtalad - filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman Låt den rätte komma in, i regi av Tomas Alfredsson.

Det är så grått, så fenomenalt grått mellan husen i filmens Blackeberg, men inte dött livslöst grått utan lysande, levande gråskalor. När det inte är brunt då, brunt som en manchesterjacka med fiberpälskrage.

Oskar och vampyren Eli, han är tolv år och hon är tolv år, ungefär, födelsedag är vagt begrepp för henne och kylan på den vintriga gården verkar inte bekomma henne.

Men de kan bli vänner - vad Eli än säger, och Oskar behöver verkligen en vän. Grisen kallas han av sina plågoandar.

John Ajvide Lindqvist oerhörta tajta manus är renskrubbat från överdrifter och lösa trådar, och Tomas Alfredsons regi har samma koncentration på att berätta det som berättas ska och lämna resten därhän eller till åskådaren.

Visst kan man se det metaforiskt, en vampyrkompis som den mobbades dröm om hämnd - men Låt denne rätte komma in är inte drömsk - den står med båda stövlarna i snön och det som händer är i filmen verkligt - det är en realism som inte ber om ursäkt för sina magiska inslag. Och fotografen Hoyte Van Hoytema behärskar både magin och realismen - hans bilder har kropp, de pulserar av ett ständigt växlande skärpedjup, och ibland är vi så oerhört nära, när bara en vinterblek nästipp ligger i fokus.

Kåre Hedebrant och Lina Leandersson bär huvudrollerna och sina öden med behärskning, det gör också Per Ragnar som spelar Elis äldre vän, han är en tidigare Oskar om man så vill, och Ragnar är djupt rörande i sitt slabbiga värv att få fram blod till Eli. Hon som kräks upp godiset som Oskar bjuder på.

Tillsammans tar dem Låt den rätte komma in långt över mållinjen - den sveper förbi det mesta och är en av de mer kompletta svenska filmer jag sett på länge. Här är alla pusselbitar på plats.

Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".